top of page

Musikk kan gjøre deg smartere, selvsikker og tålmodig!

Pianospilling øker IQ hos barn og, ifølge forskning, de som utøver musikk husker bedre og har det lettere for å lære språk og tenke logisk. Ved å spille piano øver du på å være observant, konsentrert og modig. Samtidig får du mulighet til å roe deg ned, slappe av og i tillegg trene litt på muskulatur.

FORDELER VED Å SPILLE PIANO er virkelig mange. Her har jeg samlet noen av dem.



UTVIKLING AV HJERNEN

Mens du spiller piano, må du bruke begge hender uavhengig av hverandre. I tillegg ser du på noter (2 linjer samtidig) og noen ganger bruker pedal, eller to. Dette krever koordinering og presisjon som utvikler seg over tid. For barn kan dette være spesielt verdifull.

Hjernetrening anbefales for eldre. Du har sikkert hørt om at det å løse kryssord eller lære nytt språk er en flott trening for hjernen. Hjernen trenger trening og behovet øker med alderen. Forskere og leger sier at det å spille et instrument er en fantastisk hjernetrim. I tillegg hører du flotte resultater!


PÅVIRKER STEMNING

Å spille piano kan senke nivået av stresshormon kortisol og dermed ro deg ned. Når du velger rolig musikk i sakte tempo, tilpasser hjertet ditt seg og du vil fort kjenne roen i deg. Om du trenger energipåfyll, er det bare å velge mer rytmisk og glad musikk og snart blir humøret bedre!

Du kan også uttrykke dine egne følelser når det er vanskelig å formidle de med ord. Å uttrykke seg gjennom musikk kan være en kraftig måte å håndtere stress og emosjonelle utfordringer på. Mange mennesker opplever at musikk har en terapeutisk effekt og hjelper dem å takle angst og depresjon.


HELSEFORDELER

Det gjelder både fysisk og psykisk helse. Den fysiske handlingen med å spille piano styrker hånd- og finger-muskulaturen og bidrar til å forbedre motoriske ferdigheter og koordinasjon. Riktig posisjon ved piano styrker ryggraden og muskulaturen rundt den. På den måten bidrar pianospilling til riktig kroppsposisjon generelt. Pianospilling hjelper å koble seg av fra hverdagslige problemer, roe ned kroppen og sinnet, slappe av. Den påvirker også positivt nervesystemet.

Å spille piano forbedrer koordinasjon og bidrar til riktig stilling av ryggraden og muskulatur generelt.


GIR MESTRINGSFØLELSE

Piano kan være en kilde til personlig prestasjon og selvtillit. Det kommer veldig tydelig fram når man har lært seg å spille ny sang eller stykket, eller ble flinkere med teknik og kan spille vanskelige stykker. Progresjon er noe alle ønsker og den gir oss motivasjon og god følelse. Det er også ganske digg å være god i noe! Dettte kan overføres til andre områder av livet og i fremtiden hjelpe å takle utfordringer.


ØKER KONSENTRASJON

Det er lett å glemme seg bort. Og selv om det etter en lang skole- eller arbeidsdag er flott å gi hjernen litt fritid, er det også viktig å kunne konsentrere seg om oppgaven når det er tid for det.

Spesielt i våre tider med mye mobilbruk, når vi stadig er bombardert med ulike påminnelser, beskjeder og underholdnig når vi bare åpner mobilen eller data.

Om du legger alt vekk og begynner å øve på sangen din, må du konsentrere deg om kun en oppgave. Du kan gjerne si at sånn er det med alle oppgavene, men ved det å spille piano kommer det kanskje tydeligere fram. Du kan ikke glemme deg bort når du spiller piano, for da slutter du bare å spille! Og jeg har aldri sett at noen gjorde det!


SKAPER MODIGE BARN

Du må tørre å prøve å spille for at musikken kommer frem. Høres ut som noe åpenbart? Kanskje, men jeg har hatt elever som ikke turte. Ikke turte å sette i gang før de visste nøyaktig hva de skulle. Noe som ikke er mulig.


TÅLMODIGHET

Det trengs når du spiller piano. Du ser resultatene av din øving hver dag og du ser hvert skritt framover, men å øve inn et stykke er en lang vei å gå. Først den ene hånda sin melodi, så komp med venstre. Så øver vi og repeterer så vi kan sette hendene sammen. Rytme, tempo, styrke, alt skal passes på. Og til slutt selve musikken - hvordan vil du at stykket ditt låter? Å lære å være tålmodig er viktig i alle aspekter av livet.


UTVIKLER FANTASI, LOGISK TENKNING

Lage egne stykker, skape, komponere og finne gode løsninger utvikler hjernen. På en annen side, er musikk matte og logisk tenkning. Et stykke har alltid et bestemt form (antall deler) og melodien er delt opp i fraser (setninger) og takter, regelmessig. Melodi og akkompagnement må passe sammen og det går faktisk an å finne ut hva som passer med bruk av hodet og ikke gehør. Dette kan gi en positiv innvirkning på andre områder av livet, som problem løsning og innovasjon.

(Her kan man begynne å reflektere litt. Hvordan kan noe så logisk og matematisk kan gi så kunstnerisk effekt?)


LETT Å FORSTÅ og BEGYNNE MED

Barn forstår ikke det abstrakte og føler seg bedre når de får en konkret oppgave. Å spille piano er konkret og lett for barn å forstå fordi hver handling forårsaker et resultat.

Piano gir deg konkrete svar. Er du usikker på note eller akkorden? Det er bare å trykke, så hører man om det var riktig eller ikke. Bruker man en feil finger så kan man ikke fortsette å spille.

Samtidig, er det viktig å påpeke at å spille piano gir mye frihet og kunstnerisk uttrykk er alltid opp til den pianisten.

Hvorfor er det lett å begynne med akkurat piano? Svaret er ganske enkelt. Fordi man ser tangenter og slår man i de, kommer det en bestemt lyd. Sånn er det ikke med blåse- og strykeinstrumenter. Der må man lære seg først å skape en ønsket tone og stole på sitt gehør. Det samme med sang, for øvrig.


EN FIN HOBBY

Dette kan være absolutt en bra start. At man ønsker seg noe å holde på med i fritiden sin. Eller man letter etter noe fornuftig for barna sine. Har du aldri tenkt å spille piano? Eller har du ikke merket at barna dine viser interesse for instrumentet? Gi den en sjanse! Når du er ferdig med å lese denne artikkelen, håper jeg at du har fått mange argumenter for å begynne. Å spille piano er en livslang ferdighet som kan bringe glede gjennom hele livet. Uansett alder, kan du alltid sette deg ned og spille.


BIDRAR TIL RIKTIG KROPSSTILLING

Så viktig i våre tider! Med mye tid foran ulike skjermer er det godt å sette seg ved piano for å trene litt muskulatur. Høres det rart ut? Det er ikke nødvendigvis så rart. Den riktige posisjonen ved piano er rett rygg og begge føtter på gulvet. Det gir en god støtte til hele kroppen og gjør det mulig å spille over alle tangentene. Da må musklene rundt ryggsøyle jobbe for å holde overkroppen. Og det vil ryggsøylen takke deg for, tro meg!


SOSIAL INTERAKSJON. Piano er mest et soloinstrument. Men det å kunne spille piano gir deg muligheter til å delta i en rekke diverse arrangementer. Samspill kan skape et sterkt bånd og gi en følelse av fellesskap.


MOBILFRI LÆRING

Man kan fint bruke ulike nettsider og apper for å skaffe seg noter, se på tutorials, hente inspirasjon o.l. for hvorfor ikke å bruke muligheten den moderne verden tilbyr oss. Men la oss være enige om at vi bruker telefoner litt for mye i hverdagen, og mye tiden er kastet bort for rett og slett scrolling. Når du spiller piano, konsentrerer du deg på kun en ting om gangen, og det roer kroppen og det har vi bare godt av!


SELVFØLGELIG Å BEHERSKE ET INSTRUMENT

Ja, det er en selvfølge, men greit å nevne det også! Piano har fascinert mennesker i århundrer, og det er ikke uten grunn. Å kunne spille piano er verdi i seg selv: en flott hobby, en fin måte å bruke fritiden sin på. Bare tenk julekvelden med levende musikk! Og hvem vet, kanskje en gang vil poden spille på et bryllup til ei tante? Eller skal lage et stykke for storesøstra si som gave til konfirmasjon? (Sånn var det med en av mine elever, faktisk!).



Kort oppsummert, å spille piano gir mange fordeler. Uansett om du er gammel eller ung, nybegynner eller erfaren musiker, det spiller ingen rolle, er piano en kilde til glede og berikelse som varer livet ut. Hvorfor ikke ta opp dette fantastiske instrumentet og utforske alle fordelene det har å tilby?




Comments


bottom of page