top of page

BLI MER GLAD MED MUSIKK!

Updated: Sep 1, 2023



Hvordan er det mulig? Og hvordan få til det?


Vi kan takke serotonin!

Serotonin er er et signalstoff som skilles ut av noen nerveceller som ligger i hjernen og i tarmen. Serotonin er viktig for regulering av kroppstemperatur, humør, søvn, seksualitet og appetitt. Lave mengder av serotonin kan lede til blant annet depresjon, migrene, tinnitus, fibromyalgi, og angst lidelser. Serotonin (sammen med noen andre hormoner som finnes i våre kropp) er ofte kalt “lykkehormonet” eller “kroppens eget morfin” og den kan altså påvirke kvalitet av livet ditt vesentlig.


Så hvordan sørge for at nivå av dette “lykkehormonet” er passende høyt?


Mens “Store Medisinske Leksikon” forteller oss hva resultatene av et lavt nivå at serotonin kan være, la oss heller se på hva vi selv kan gjøre for å øke serotonins nivå i våre kropp. For det er mye vi kan gjøre!


Ulike kilder nevner bl. a. fysisk aktivitet, kosthold, sollys, tenke positive tanker, kontakt med familie og venner og lyssterapi som faktorer som hjelper oss å bli mer glade, føle oss lykkeligere, ha godt humør og mer energi. Men det finnes enda ett faktor som jeg vil fortelle deg om i dag.


Musikk

“Musikk påvirker funksjonell hjerneforbindelse. Det endrer kjemien i hjernen ved å indusere frigjøring av nevrotransmittere og hormoner (dopamin, serotonin og oksytocin)”. Det er resultatene av forskning gjort av 5 italienske forskere. Og spesielt klassisk musikk skal kunne gi gode effekter. Dr Daniel Levitin, nevrovitenskapsmann som skrev boken “This is your brain on music” hevder at det å høre på all slags musikk vi liker, ikke bare klassisk, vil ha positivt effekt for serotoninnivå.

Selv om de fleste av oss ikke er forskere, kan vi lett referere til våre egne erfaringer. For hvem har ikke opplevd å føle seg bedre etter å ha hørt noen favorittlåter? Eller å få mer energi når man hører på musikk en stund. Eller omvendt, å roe seg ned med musikken! Da er det jo bare å sette i gang og bruke dette fantastiske middelet mer bevisst! 🙂


Du kan bruke en kveld for forberedelser: lag noen spillelister slik at har dem klar til bruk. For eksempel: morgen, slappe av, bedre humør. For det blir en annen musikk du vil høre på når du trenger å roe deg ned enn når du trenger påfyll av energien på morgen. Test spillelistene ut og ikke vær redd for å redigere dem! Tenk at disse skal fungere som et verktøy og skal være klare akkurat når du trenger dem.

Pass også på at sanger på spillelistene ikke blir deprimerende og alt for triste. De skal heller ikke minne deg om noen uheldige hendelser fra livet ditt. Vi skal altså øke serotoninnivået og gjøre oss mer glade!


Og når skal du høre på musikk?

Svaret er imens! La oss være ærlige med oss selv. Vi lever i slike tider at vi har mer enn nok å gjøre. Ja, jeg er absolutt for “det sakte livet” og “være tilstede i øyeblikket” “ nyte hver stund” og lignende, og jeg virkelig prøver å leve etter det men det går bare til en viss grad. Gamle folk kan gjerne drømme seg bort tilbake til sine unge dager og fortelle at “vi satt og hørte på plata hele kvelden”. Men vi er her og nå. Tiden strekker ikke til alt så la oss akte smart!


  • Mens du gjør deg klar for jobb eller skole.

Sett på energigivende musikk på morgen. Den hjelper deg å våkne og gir pågangsmot. (Obs- egner seg spesielt for grå og kalde novemberdager!)

  • Mens du kjører bil (eller buss, tog, trikk…).

Utvalget av glade sanger kan virkelig sette deg i godt humør!

  • Mens du går tur.

Med mindre du har nok av lyder fra hele dagen og ønsker å høre stillheten. Godt valg det også! Ellers kan du vurdere å høre på noe mer rolig, men fortsatt positivt.

  • Mens du lager middag, vasker, stryker, eller strikker ;)

Jo mindre du misliker oppgaven, jo mer effekt skal musikken ha!

  • Når du føler for det.

Nå fikk du vite at musikken kan hjelpe deg å føle deg mer lykkelig så det er bare å gjøre nyte av denne kunnskapen og ikke minst skape nye vaner 🙂


Hvis du ikke har tid til å lage egen spilleliste eller er usikker på hvilke sanger som egner seg, kan du gjerne bruke spillelistene jeg har laget i anledning denne artikkelen.



og spilleliste med klassisk musikk:



Mer aktiv bruk av musikk?

Ja! Det vil være enda bedre!

Ikke bare høre passivt men delta i musikkaktiviteter. Det er mye du kan velge blant. Er du sosial og leter etter fritidsaktivitet og nye kollegaer, da kan du gjerne velge kor. Eller korps, men da må du kunne spille et av instrumentene fra før.

Liker du bedre når det er litt mer rolig rundt deg, kan du begynne med instrumentalundervisning, for eksempel pianotimer. Det er ikke viktig om du kan spille piano fra før eller ikke, du skal begynne for å lære og man kan begynne i all alder. Alle kan lære å spille piano for egen skyld og for moro. Målet er ikke at du skal opptre på verdens største konsertsal, men at du har det gøy og gjør noe for deg selv. Finner du en god lærer som skal veilede deg på riktig måte, får du mye ut av pianotimer og pianospilling.


Alle kveldene opptatt?

Da kan du alltid synge mens du hører på musikk! Syng i bilen og syng med barna. Hvis du ikke har prøvd så vet du ikke hvor gøy det kan faktisk være! Unnskyldninger i form av “jeg har ikke en bra stemme” telles ikke! Alle kan synge og du skal synge med den stemmen du har og ha det gøy!

Og bli glad! 🙂





bottom of page